Valeriu Butulescu - Perenitatea aforismului

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva - Valeriu Butulescu - Perenitat...

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva
Luni 16.4.2018
Din 17:00 Pâna la 19:00
Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva
RomaniaDeva1 Decembrie, nr. 26330025
Afișare pe hartă
1 Participant
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 16 aprilie 2018, ora 17.00, în Sala de Marmură a Primăriei Municipiului Petroșani, un eveniment cultural prilejuit de sărbătorirea poetului, traducătorului, publicistului Valeriu BUTULESCU la împlinirea a 65 de ani. ** acest prilej, Biblioteca Județeană îi va oferi biobibliografia intitulată „Valeriu Butulescu - Perenitatea aforismului”.
Valeriu Butulescu este unul dintre cei mai cunoscuți autori de aforisme din România și scriitorul român tradus în peste 50 de limbi.
S-a născut la 9 februarie 1953, în satul Preajba, comuna Curtişoara, jud. Gorj. A urmat studiile liceale la Petroșani. Este absolvent al Academiei de Mine şi Metalurgie din Lodz, Polonia (1979), doctor în ştiinţe inginereşti. Înainte de 1990, a lucrat la Întreprinderea de Utilaj Minier Petroşani ca translator. După alegerile din 20 mai 1990, a făcut parte din Parlamentul României (1990-1992), ca deputat de Hunedoara, fiind vicepreşedinte al Comisiei de cultură, arte şi mijloace de informare în masă, din Camera Deputaţilor. A fost consilier judeţean din 1996, preşedinte al Comisiei de cultură. În ianuarie 1990, a înfiinţat săptămânalul „Semnal”, prima publicaţie particulară din Valea Jiului. A înfiinţat publicaţia de umor politic „Papagalul” (1992) şi revista tehnică „Buletin de Informare Tehnică” (1994). A fost şeful serviciului de consultanţă managerială din Compania Națională a Huilei Petroşani.
În plan literar a debutat în 1972, în revista şcolară „Mărturisiri literare”. La prima ediţie a Festivalului de creaţie „I. D. Sîrbu” din Petroşani a obținut „Premiul pentru libertatea spiritului creator” (1992). A debutat editorial în 1985, la Editura Litera, ** volumul de aforisme Oaze de nisip, reluat un an mai târziu de Ediura Cartea Românească, urmat de Stepa memoriei (1993), Imensitatea punctului (2002), Frunze fără ram (2004) etc. Este autorul a numeroase piese de teatru jucate pe scene din țară și străinătate. Dintre cele mai importante se pot aminti: Hoţul cinstit, Pacea ** zmeii, Oile Domnului, Ştefan cel Viu, Iarnă în Rai, Infinitul Brâncuși, Don Siempre, Insula femeilor, Carnavalul durerii, Satul electronic.
Bun cunoscător al limbilor străine, Valeriu Butulescu a realizat traduceri din lirica poloneză și din poezia sud-americană. A colaborat și colaborează la cele mai importante reviste literare din țară și din numeroase alte țări.
Aforismele sale au fost traduse şi publicate în limbile: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, sârbă, albaneză, macedoneană, ucraineană, cehă, poloneză, slovacă, ebraică, suedeză, rusă, maghiară, olandeză, bulgară, japoneză, gruzină etc.
A fost recompensat ** peste 100 de premii literare și distincții în țară și în numeroase alte state în care i s-au tradus cărțile.
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Arată puțină dragoste.

Dă-ne place!

Mulțumesc.

La fel ca în fiecare doriți help foarte mult.

Mulțumesc.